Становище на Института за пътна безопасност: Началото на седмицата започна с

...
Становище на Института за пътна безопасност: Началото на седмицата започна с
Коментари Харесай

Революционно предложение за камерите по пътищата ни!

Становище на Института за пътна сигурност: 

" Началото на седмицата стартира с новината  " Тайни полицейски патрули с нови, немаркирани коли, ще снимат нарушителите на пътя. Предстои построяването на обединен информативен център, който скоростно ще обработва сниманите клипове “. Това даде обещание за следващ път основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. Звучи стряскащо, само че този обединен център се построява повече от четири години. Днес началникът на Пътна полиция се опита да изясни, че ще бъдат закупени нови камери. Кога, не стана ясно, само че предпочитание има.

Експерти на Института за пътна сигурност направиха проучване на законодателството и наличните механически средства по отношение на опциите за влияние върху нарушителите на скоростта по пътищата на България и откри:

За два месеца може да станем страната с най-вече механически средства за надзор на скоростта в Източна Европа. Изчисленията демонстрират, че за една година ще понижим смъртните случаи при ПТП с 25%.

Към момента по републиканската пътна мрежа на България /автомагистрали, и пътища I, II и III клас/ има построени 321 преброителни пункта, оборудвани с механически средства /камери/. Всеки преброителен пункт мери следните параметри за всяко минало транспортно средство:

- Дата и време на прекосяване

- Точно местонахождение на преброителния пункт

- Посока и лента на прекосяване

- Тип на транспортното средство (класификацията е според БДС)

- Дължина на транспортното средство

- Скорост на транспортното средство

- Регистрационен номер на транспортното средство

Собственик на тези преброителни пунктове е Агенция " Пътна Инфраструктура “ (АПИ). Преброителните пунктове са оборудвани с две индуктивни рамки, ситуирани в асфалта на всяка лента, електронен блок за ръководство на индуктивните рамки, камера за всяка посока на придвижване за 1 или 2 ленти, електронен контролер за обработка и предпазване на информацията в преброителния пункт, информационен модул за изпращане на данните чрез GSM модем в централен сървър.

До този миг наличните механически средства не се употребяват за надзор на скоростта, тъй като нормативната уредба е направена по този начин, че да задължава закупуването на доста по-скъпи камери.

Проверка на Института за пътна сигурност изрично удостоверява, че наличните камери могат да бъдат употребявани за надзор от Пътна полиция. Необходима е смяна  в Глава втора, Раздел XXXVI на Наредба за средствата за премерване, които подлежат на метрологичен надзор.

Там са разказани радарен скоростомер, лазерен скоростомер и скоростомер за междинна скорост. Няма разказан скоростомер въз основата на индуктивни рамки, вградени в асфалта.

По създание този нов вид премерване може да се сведе до премерване на междинна скорост при прекосяване през две индуктивни рамки, ситуирани на тъкмо несъмнено разстояние една след друга, премерване на моментна скорост и премерване на дистанцията сред две МПС.

Ефективното ръководство на сигурността по пътищата изисква характерни умения и абстрактен мениджмънт. Институтът за пътна сигурност е в подготвеност да даде абстрактен план за реализирането на предлагането. В него е включено и построяването на обединен център за култивиране на нарушаванията, открити с механически средства. Сумата за осъществяване на плана е над 10 пъти по-малка, в сравнение с Министерство на вътрешните работи се кани да похарчи за нови камери ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР